Boxmeerse schat te bewonderen in Leiden

Een lemen speeltje uit Boxmeer, een Mercuriusbeeldje uit Cuijk, een bronzen spatel uit Grave en een vuurstenen bijl uit Mill en Sint Hubert. Deze bijzondere schatten zijn de afgelopen jaren allemaal opgegraven in het Land van Cuijk. Om ze te bekijken moet je nu in Leiden zijn.

Sinds 14 juni 2016 liggen al deze vondsten namelijk in het Rijksmuseum van Oudheden. Daar zijn ze te bewonderen in een tien meter lange ladekast die onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling Archeologie uit je achtertuin.  In totaal doen maar liefst 120 gemeenten hieraan mee. Van Spaanse kanonskogels uit Alkmaar tot een bronzen versiering uit Maastricht: elk object vertelt een verhaal uit de geschiedenis van een gemeente. Zo kan iedereen en voorwerp bewonderen dat uit zijn of haar buurt komt en meemaken hoe divers de Nederlandse archeologie kan zijn.

Zo werd de vondst uit Boxmeer in 2007 gedaan in Sterckwijk. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat er in de grond bijzondere archeologische resten moesten zitten. Voor men begon met de aanleg van het Maasziekenhuis werd dan ook eerst 22 hectare terrein opgegraven en ontdekte men dat er 4500 jaar geleden al mensen woonden in het gebied. Tussen het afval van wat boerenerven vonden de archeologen een knotsvormig voorwerp van gebakken leem: een mogelijk uit de Bronstijd afkomstig stuk speelgoed.

Archeologie uit je achtertuin is een uitbreiding van de vaste tentoonstelling Archeologie van Nederland en zal de komende jaren nog verder worden uitgebreid tot er schatten van maar liefst 390 verschillende gemeentes te bewonderen zullen zijn. Alle objecten en bijbehorende locaties zijn ook te vinden op de bijbehorende website.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *