Boxmeerse Vaart & Middeleeuws Festival

Aankomend weekend is het weer zover: op 29 mei vindt de ‘de Vaart’ plaats. Ieder jaar, veertien dagen na Pinksteren, komen er duizenden mensen kijken naar de Bloedprocessie die door de versierde straten van Boxmeer trekt.

Deze eeuwenoude traditie gaat terug naar het begin van de vijftiende eeuw. Het verhaal gaat dat een Boxmeerse priester twijfelde aan de omzetting van brood en wijn in het lichaam en bloed van Christus. Op dat moment veranderde de wijn in bloed, bruiste dit over de kelk en kwam dit op het linnen doek eronder terecht. Het bloed werd weer wijn, maar op het doek bleef een grote druppel Heilig Bloed achter. Dit altaarlinnen is bewaard gebleven en wordt tot op de dag van vandaag meegevoerd tijdens de Heilig Bloedprocessie.

De Boxmeerse Vaart is uitgegroeid tot één van de belangrijkste culturele evenementen van Boxmeer, waar niet alleen vele mensen op af komen, maar waar elk jaar zo’n honderdvijftig vrijwilligers aan meewerken om het tot een groot succes te maken. Deze eeuwenoude traditie staat dan ook sinds 2012 op de lijst van Nationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Na de Vaart nog niet genoeg gezien? Dit weekend vindt ook het Middeleeuws Festival plaats. Bezoek het Middeleeuws Tentenkamp in het Weijerpark, kom luisteren naar middeleeuwse muziek en neem een kijkje bij de verschillende kraampjes en stalletjes. Genoeg te doen dus!

Knipsel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *