De geschiedenis ligt onder je bord tijdens het Sint-Jansweekend

Alle Sambekenaren staat een mooi weekend te wachten. Op 18 en 19 juni is het namelijk weer tijd voor de jaarlijkse Sint-Jansfeesten!  De historische stichting Sambeeks Heem zorgt dit jaar zelfs voor een nieuwe bijzondere activiteit: ze brengt een set van vier placemats uit onder de veelbelovende titel ‘De geschiedenis ligt onder je bord’. Op de voorkant staan vier verschillende routes door het dorp beschreven, met op de achterkant wat aanvullende historische informatie. En dat is niet alles: er is zelfs een Superroute met vragen en opdrachten uitgezet voor het hele gezin. De winnaars mogen zichzelf officieel ‘Superkenner van Sambeek’ noemen en worden beloond met een prijs.

Naast de Superroute vinden gedurende het Sint-Jansweekend ook de gebruikelijke activiteiten plaats. Op zaterdag worden de Sint-Janskransen gemaakt en gewijd aan de voet van de Sint-Janstoren, waarna het harmonie Semper Unitas een Zomeravondconcert zal geven. Ook kan dan de toren worden beklommen en is er een kleine expositie te zien over de verdwenen winkels in Sambeek. De plechtige eucharistieviering is op zondagochtend. Aansluitend wordt er in de middag meer verteld over de traditie en achtergronden van de Sint-Janskransen.

In een aantal plaatsen in Noord-Brabant, waaronder Sambeek, bestaat al eeuwenlang het gebruik om naast de voordeur een bloemenkrans op te hangen op het feest van Sint Jan (Johannes de Doper) aan het begin van de zomer. Deze worden op de zaterdag,  de dag voor het feest , gewijd aan de voet van de Sambeekse toren. In 1986 bestond deze aan Sint Jan gewijde toren  500 jaar, en vanwege dit jubileum werd er een stichting in het leven geroepen die een aantal activiteiten organiseerde. Deze waren zo’n groot succes, dat er een jaarlijks event van werd gemaakt: dat was het begin van de Sambeekse Torenfeesten.

Meer weten? Bezoek de website van de stichting 500 Jaar Sambeekse toren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *