Grafheuvels en boerderijen

grafheuvels-150xxIn Vierlingsbeek wonen al heel lang mensen. Deze mensen hebben door de tijd heen allerlei sporen achtergelaten. Deze sporen zijn door archeologen onder de grond gevonden. De resten van boerderijen die bij het Vrijthof zijn ontdekt zijn de oudste sporen van bewoning in Vierlingsbeek.

De oudste sporen komen uit de Late Bronstijd – Vroege IJzertijd, dat is rond 800 voor Christus.In deze tijd zijn er in Vierlingsbeek vijftien mensen gecremeerd en is hun urn begraven. In één van deze urnen treffen archeologen een ring en spelden aan. Deze voorwerpen zijn meegegeven aan de dode. Waarschijnlijk zijn de crematiegraven gemaakt door een kleine gemeenschap, die vlakbij de grafheuvels leefde.

In de Middeleeuwen ziet Vierlingsbeek er weer heel anders uit. Er staan enkele grote boerderijen op deze plek, met op loopafstand een waterput. Deze put werkt met behulp van een hefboom, waarmee je het water omhoog kunt halen van diep onder de grond. Één van de boerderijen heeft een grote voorraadkelder. In deze kelder is een voorraadpot gevonden door de archeologen.

Het filmpje hieronder legt uit hoe al deze sporen zijn gevonden. Het is lastig voor te stellen dat alle lagen, van de prehistorie tot de Middeleeuwen, zo boven op en naast elkaar liggen onder de grond. Met dit animatiefilmpje wordt dit al een stuk duidelijker. Veel kijkplezier!