Keizers per spoor
‘Kedeng, kedeng, kedeng, oehoeeeee!’ Zonder het te weten heeft de zanger van het onofficiële volkslied van Brabant in dit bekende liedje de geluiden van een grote trots van deze provincie vastgelegd. Een trots die tientallen jaren lang de grootste Europese vorsten en hoogwaardigheidsbekleders vervoert. Koningen, tsaren en zelfs keizers rijden door het kleine dorpje Oeffelt. Een dorpje waar Vladimir Poetin, Queen Elizabeth of Angela Merkel nooit zullen komen. Zo rond 1900 was dit nog de normaalste zaak van de wereld.
Door Oeffelt loopt een spoorlijn. Deze lijn is een hele tijd onderdeel geweest van een belangrijke Europese route van Londen naar Sint Petersburg. Het stukje dat vanuit Noord-Brabant de grens oversteekt naar Duitsland is in de volksmond het ‘Duits lijntje’ gaan heten. In 1873 is hij geopend door de Noord-Brabantsch-Duitse Spoorwegmaatschappij (NBDS). Bij Oeffelt wordt meteen een station in gebruik genomen. Dit station doet dienst tot 1944. Tegenwoordig wordt het gebouw bewoond.
Het Duits Lijntje is zoals gezegd niet alleen regionaal een aanwinst, maar ook internationaal. Het lijntje is zo populair dat allerlei belangrijke figuren er gebruik van maken. De koningshuizen van Engeland, Wales, Pruisen en Rusland (de tsaren) zijn allemaal familie van elkaar en hebben een sterke band. Niet voor niets zoeken zij elkaar regelmatig op. Zo reist Wilhelm II, keizer van Duitsland en koning van Pruisen, over het Lijntje naar Engeland om bij zijn oma, koningin Victoria, op bezoek te gaan. Natuurlijk hoeven de hooggeplaatste gasten niet tussen het gepeupel te zitten in de trein. Voor hen zijn speciale rijtuigen beschikbaar, die extra luxe zijn. De NBDS heeft hiervoor een aantal rijtuigen gekocht van de voormalige Nederlandse koninklijke trein. Keizer Wilhelm II doet het nog beter: hij heeft een compleet eigen trein.
Ondanks al deze voorrechten voor hoogheden en majesteiten heeft de lokale bevolking ook nog een stevige vinger in de pap. Dit blijkt uit het verhaal van de Duitse kanselier Bismarck, die vanuit Frankrijk naar Berlijn reist via het Duitse lijntje. Tot zijn verbazing stopt zijn trein plotseling tussen de weilanden van Uden en Mill. Als hij uit het raam kijkt, ziet hij een boer uitstappen. Al gauw wordt duidelijk waarom. De boer heeft voor de aanleg van het Duitse Lijntje land verkocht en daarvoor in ruil geëist dat de trein bij zijn boerderij zou stoppen. Ook als er een hoge pief in de trein zit…
Zie de website voor meer informatie over het Duits Lijntje en download de wandelapp Duits Lijntje, waarmee u een mooie wandeling in het gebied kunt maken!