Van zusters naar Maasziekenhuis Pantein

De verzorging van zieken en zwakken speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in Boxmeer. Al in 1896 nemen de Zusters van Julie Postel deze taak op zich. Ze gebruiken het Kasteel van Boxmeer als centrale zorgplaats en verzorgen hier de zieken. Na de Eerste Wereldoorlog komen er ook doktoren en specialisten uit  Nijmegen naar Boxmeer. Hierdoor kunnen patiënten ook behandeld worden.

De verzorgende taak van Boxmeer wordt door de jaren heen steeds sterker, watuitbreidingen noodzakelijk maakt. In mei 1952 krijgt het kasteel een nieuwe vleugel en zal bekend staan als het Heilig Hart Ziekenhuis. De nieuwe vleugel is echter niet voldoende om in de groeiende behoefte aan ziekenhuisbedden  te voorzien. Daarom besluiten de zusters in 1962 dat er een geheel nieuw ziekenhuis gebouwd moet worden. Het Heilig Hart Ziekenhuis wordt herbestemd als modern verpleegtehuis en krijgt de nieuwe naam ‘Verpleegtehuis Madeleine’. De kelders van het Kasteel Boxmeer worden ingericht als kasteelmuseum.

Op 25 september 1962 wordt de Stichting Maas Ziekenhuis in het leven geroepen. Door architect, aannemer en onderaannemer in een vroeg stadium intensief te betrekken, kan binnen enkele jaren een harmonisch plan ontwikkeld worden. Dankzij de enthousiaste inzet van alle betrokkenen wordt het Maas Ziekenhuis drie maanden eerder dan gepland opgeleverd. Op 26 oktober 1968 vindt de verhuizing plaats van het ‘oude’ Heilig Hart Ziekenhuis naar het nieuwe Maas Ziekenhuis. Slechts drie jaar later blijkt dat er wederom uitbreiding nodig is. Een vleugel met zeven verdiepingen wordt aan het bestaande gebouw toegevoegd.

In 2009 begint de bouw van een volledig nieuw ziekenhuis dat deel uitmaakt van ‘Health Campus Boxmeer’. De architectuur van dit nieuwe Maasziekenhuis Pantein is een opvallende verschijning op het industrieterrein van Sterckwijck. In april 2011 is de bouw van het ziekenhuis voltooid en worden de patiënten met de hulp van defensie verhuisd. Op 9 juni 2011 wordt het gebouw officieel geopend.

Kasteel met aanbouw ziekenhuis (1910)

Maasziekenhuis Pantein op de Health Campus in Sterckwijck.